Vôňa Vianoc začína v kuchyni: objavte koreniny Kotányi
Kúzlo Vianoc sa rodí v kuchyni – pri pečení, varení a zdieľaní chvíľ, ktoré spájajú rodinu aj priateľov. Objavte koreniny Kotányi, ktoré premenia obyčajné recepty na sviatočné diela plné vôní, chutí a spomienok.
Klasiky, ktoré voňajú domovom
Škorica mletá, škorica celá a Cejlónska škorica patria medzi neodmysliteľné súčasti vianočnej atmosféry. Stačí pridať lyžičku do cesta na medovníky, závin či jablkový koláč a domom sa okamžite rozšíri vôňa, ktorá navodí pocit tepla a pohody. Cejlónska škorica je jemnejšia, aromatickejšia a vhodná pre tých, ktorí milujú rafinovanú chuť a jemný dotyk exotiky.
Klinček celý sa zase postará o intenzívnu vôňu v sviatočných nápojoch – stačí pár kúskov do vareného vína, punču či jablkového kompótu. Má hrejivý účinok a v kombinácii so škoricou vytvára ideálne korenisté duo pre chladné zimné dni.
A keď pridáte Badián celý, získate ďalší rozmer vône – hviezdicový badián nielen krásne vyzerá, ale aj jemne osladí a zjemní chuť dezertov či horúcich nápojov.
Sladké detaily, ktoré robia z receptu zážitok
Každá dobrá gazdinka vie, že v pečení rozhodujú detaily. Preto by vo vašej kuchyni nemal chýbať Vanilkový cukor Bourbon, ktorý dodá dezertom jemnú, krémovú arómu. Skvele sa hodí do lineckého cesta, vanilkových rožkov či maslových krémov.
Ak máte radi niečo netradičné, siahnite po Karamel-Vanilka posýpke. Ozdobí šľahačku, vianočné cupcakes aj dezerty do pohárov a dodá im elegantný lesk aj sladký dotyk karamelu.
Nezabudnite ani na sušenú Citrónovú kôru – osvieži cestá, glazúry aj krémy a dodá im svieži tón, ktorý vyváži sladkosť ostatných ingrediencií.
Pre voňavé nápoje a zimné chvíle
Zima by nebola zimou bez pohára horúceho punču či vareného vína. Na ich prípravu vám postačí koreninový prípravok na Punč alebo aromatizovaný prípravok s koreninami na Varené víno. Obe zmesi obsahujú harmonické spojenie škorice, klinčekov, citrónovej kôry a vanilky, ktoré zahrejú telo aj dušu.
Ak dávate prednosť niečomu jemnejšiemu, skúste ich pridať do jablkového džúsu, čaju alebo domáceho sirupu – prevoňajú každý dúšok sviatočnou atmosférou.
Nápady aj pre slané sviatočné recepty
S Vianocami sa nespájajú len sladké chute. Vyskúšajte aj koreninovú soľ na Ryby, ideálnu pre štedrovečerné menu. Kombinácia morskej soli, byliniek a korenín zvýrazní chuť kapra či lososa a postará sa o dokonalú rovnováhu medzi jemnosťou a arómou.
Pre odvážnejších odporúčame pridať štipku Kurkumy mletej – nielen že krásne zafarbí jedlo do zlatista, ale zároveň podporí imunitu a navodí pocit vnútornej pohody.
A keď sa pustíte do pečenia perníkov, siahnite po koreninovom prípravku na Perníčky – zmesi plnej škorice, zázvoru, klinčekov a muškátového orieška, ktorá vám zaručí, že každý kúsok bude voňať ako spomienka na detstvo.
Malé tipy pre veľké Vianoce
Na svieži punč: pridajte pár plátkov pomaranča a kvapku rumu do nápoja so zmesou Kotányi Punč.
Na perníky ako od babičky: nechajte ich po upečení pár dní odležať – chute sa krásne prepoja.
Na rybu bez zápachu: posypte ju koreninovou soľou na Ryby a vôňa a chuť „vianočného kapra“ bude dokonalá.
Na rýchly dezert: biely jogurt posypte Karamel-Vanilka posýpkou a máte sladkú minútku bez výčitiek.
Koreniny, ktoré tvoria spomienky
Každá štipka korenia Kotányi prináša do kuchyne tradíciu, kvalitu a vášeň pre chuť, ktorá sa dedí už viac ako 140 rokov. Tentoraz si ich môžete dopriať aj v ponuke Lunys – nech vaša kuchyňa vonia Vianocami, nech je každý koláč plný lásky a každé jedlo spomienkou, ku ktorej sa radi vrátite.